ID06 Personalliggare

Elektronisk personalliggare

Följ lagen med elektronisk personalliggare

En elektronisk personalliggare är ett in- och utpasseringssystem anpassat för byggbranschen för att kunna registrera vilka anställda och underleverantörer som finns på plats på byggarbetsplatsen. Sedan den 1 januari 2016 är det lag på att ha elektroniska personalliggare på byggprojekt vars värde överstiger fyra basbelopp.

Med AddMobile Personalliggare får du en lätthanterlig och mobil lösning med ID06-system som följer Skatteverkets regler och som ger dig som ansvarig en bättre översikt över samtliga nya, pågående och avslutade projekt – vart du än är.

Varför ska du använda AddMobile Personalliggare?

  • Godkänd av Sveriges Byggindustrier för ID06.
  • Ingen förregistrering krävs.
  • Enkel administration.
  • Skatteverket kan ta ut närvarolista på egen hand – ingen administratör måste vara på plats.
  • Kombinera lösningarna: checka in på appen och ut på boxen. Eller tvärtom.
  • Enkel, flexibel och effektiv lösning.

Vill du veta mer om vår personalliggare?

 

KONTAKTA OSS IDAG

Lag om elektroniska personalliggare i byggbranschen

Vad betyder lagen?

Sedan den 1 januari 2016 finns lagen om elektronisk personalliggare i byggbranschen vilket innebär att ett byggprojekt vars värde överstiger fyra brisbasbelopp (ungefär 180 000 kronor) måste ha en personalliggare. Personalliggaren måste vara elektronisk och innehålla personuppgifter om alla arbetare på platsen. Skatteverket kan göra oanmälda besök för att kontrollera att lagen följs – gör den inte det innebär det kontrollavgifter.

Hur funkar ID06-kort?

ID06-kort är ett RFID-kort som har tagits fram av Sveriges Byggindustrier. Kortet innehåller bland annat personnummer och vilket företag du jobbar på. Eftersom kortet är standard går det att använda vid olika byggarbetsplatser och olika system. Däremot måste man inte ha ett ID06-kort för att uppfylla de krav som Skatteverket har på personalliggare.

Vad kan det kosta mig om jag inte följer lagen?

Skatteverket gör regelbundet oanmälda kontroller. Om du inte lever upp till kraven begärs vite för respektive brist:

  • 2 000 kronor per felregistrerad arbetare (vid en första överträdelse)
  • Oregistrerat projekt: upp till 25 000 kronor
  • Otillgänglig personalliggare: böter upp till 10 000 kronor

Har du redan bestämt dig?

 

JAG VILL BESTÄLLA

Funktioner

Boxen

Vår IP65-klassade registreringsbox AddBox tål tuffare miljöer. Personalen kan checka in och ut med ID06-kort och ingen förregistrering krävs – detta för att boxen läser hela ID06-kortet – och den kan lätt flyttas mellan olika arbetsplatser. Skatteverket kan ta ut närvarolista genom att scanna QR-koden på boxen, vilket innebär att ingen administratör måste vara på plats. Godkänd av Sveriges Byggindustrier för ID06.

Pris: 7 900 kronor/enhet (inkl. 220 V adapter). Vid användning av boxen tillkommer en kostnad per månad enligt en stafflad prislista. Kontakta oss för offert vid beställning av flera enheter.

Appen

AddMobile Personalliggare finns även som molnbaserad lösning. Detta betyder att man inte behöver ha en fysisk box, utan kan checka in och ut via en app i din smartphone. Allt du behöver göra är att välja arbetsplats och trycka på ”checka in/ checka ut”. Appen är ett alternativ om arbetsplatsens gränser är varierande eller svåra att definiera. Godkänd av Sveriges Byggindustrier för ID06.

Pris: Appen laddas ner gratis från Appstore eller Google play. Toolbox Administration för byggherre som vill lägga upp egna projekt kostar 6 900 kronor. Vid aktiva projekt tillkommer en kostnad per månad enligt en stafflad prislista.

Administration

Att hantera personalliggaren kräver viss administration. Detta sker via en webbläsare och är väldigt enkelt att hantera. Den elektroniska personal-
liggaren lagras i molnet och går att nå var som helst för maximal flexibilitet.

I administrationsprogrammet lägger man upp arbetsplatsen genom att ange det byggarbetsplats-id som man fått av Skatteverket när man anmält arbetsplatsen. Om man vill ha en box på platsen kopplar man enhetens id-nummer till arbetsplatsen och allt är klart för registrering.

I webbläsaren kan behörig personal bland annat få fram aktuell närvarolista, ta ut egna rapporter och få underlag till Skatteverket. Som ansvarigt företag har man rätt att se alla tider på egen personal och de underentreprenörer som registrerat sig. Informationen kan användas för att till exempel göra kontroll mot fakturor från underentreprenörer.

Kombinera lösningarna

Appen och registreringsboxen går bra att kombinera eftersom de tillhör samma system. Man kan alltså välja om man vill checka in eller ut med ID06-kortet antingen på boxen eller i appen. Detta kan vara praktiskt vid uppstart av ett projekt om man behöver dra igång innan registreringsboxen kommit på plats.

Om man enbart har en molnbaserad personalliggare är det viktigt att tänka på att alla som ska arbeta på platsen måste ha ett digital ID06-kort – även underentreprenörer.

Koppla ihop AddMobile Personalliggare med våra övriga lösningar – få allt i samma system!